محتوای کتابهای درسی خصوصا، دوره ابتدایی نقش مهمیدر شکلگیری باورها، اخلاق، رفتارهای فردی و اجتماعی و حتی سبک زندگی افراد در آینده دارد. یکی از کاستیهای کتابهای درسی، غفلت از آیینهای کهن و تاریخی ایران (پیش از اسلام) است که بعضی هنوز هم برگزار میشوند. نادیده گرفتن بخشی از فرهنگ و تاریخ پیامدهای بسیاری دارد. یکی از این آثار، بیهویتی نسل جوان است که نمود آن را در قالبهای گوناگون شاهد هستیم (مثلا گرایش افراطی به گروههای موسیقی کرهای و...). هرچند در این مورد نیز کتابخانههای عمومیمیتوانند در راستای کارکردهای اجتماعی خود ایفای نقش کنند. در این مورد خاص کاستیهای مذکور میتواند توسط کتابداران بخش کودک در قالبهای مختلفی از جمله قصهگویی، شعر، نمایش فیلم مستند، بازدید از موزههای مردمشناسی و... تا حدی جبران شود.
جشن با شکوه و پر از معنا و مفهوم سده از جمله آیینهای مهم ذکر شده است که طبق رسمِ هر ساله دیروز (10 بهمن ماه) همزمان در کرمان و برخی شهرهای دیگر برگزار شد.
"ب نا به گفته مورخان و زرتشتیان ساکن در کرمان این جشن حدود ۴۰۰ سال قدمت دارد و فراز و فرودهایی داشته اما دستکم ۸۰ سال است که جشن سده در مکانی به نام باغچه "بداغ آباد" واقع در خیابان سده به صورت عمومیبرگزار شده که با حضور زرتشتیان و مسلمانان در کنار هم، همراه بوده است . اما جشن سده امسال مانند سال گذشته به صورت نیمهخصوصی در محل آتشکده زرتشتیان برگزار شد و ابتدا با مراسم آیینی از جمله نیایش خوانی یا همان جَشِن خوانی با حضور موبدان، پخش سرود ملی، خواندن دعای مقدس زرتشتی و اوستاخوانی، شاهنامه خوانی و اجرای موسیقی همراه بود .
جشن سده از آیینهای مهم ایران باستان است که در آغاز شامگاه دهم بهمن و پایان چله بزرگ زمستان برگزار میشود. این جشن بیش از هزاران سال قدمت دارد (از زمان پیدایش آتش) و از کهنترین جشنهای ایرانی به شمار میرود. سده به عنوان یک میراث ایرانی است و اعضای جوامع را بدون توجه به سن، جنسیت و موقعیت اجتماعی گرد هم میآورد .
در این آیین، آتش به همراه آب، باد و خاک از عناصر مقدس به شمار میرود که در بسیاری از جشنهای ایرانیان نقش کاربردی داشته است. ایرانیان باستان معتقد بودند آتشی که در این روز افروخته میشود، نماد و نشانه گرم شدن زمین و آماده شدن برای ورود به فصل بهار است .
اعتقاد کشاورزان و مردم بر این است که در روز دهم بهمن، روزی که ۵۰ روز و ۵۰ شب تا بهار باقی مانده است، زمینهای کشاورزی برای کشت بهاری بعدی خود آماده میشوند و مردم پایان سردترین روزهای زمستانی را جشن میگیرند . .."
برای مطالعه ادامه این مطلب به لینک زیر مراجعه کنید:
لزوم توجه بیشتر به کارکردهای اجتماعی کتابخانههای عمومی (یک تجربه نگاری مختصر)